Magiska källor

Magiska källor

Idag har jag varit på Medevi Brunn för att testa GeoStory igen. Medevi Brunn har en magisk dragningskraft på människor. Så har det varit sedan urminnes tider. Medevi har en speciell plats i mångas hjärtan än idag, så även i mitt.

Tiden står stilla

Det fantastiska med Medevi är att känslan av att tiden står stilla eller att man upplever alla tidsåldrar samtidigt infinner sig när man kommer dit. Jag har den senaste tiden läst mycket om Medevi och vilken tid jag än läser om så är det de magiska järnhaltiga källorna som varit den centrala anledningen att färdas till Medevi. Det hälsobringande vattnet i de järnhaltiga källorna som rinner mot norr.

Rödbrunnen

När jag idag strosade omkring och lyssnade till Stina Engelbrechts röst när hon läste berättelserna jag skrivit så här långt så rös jag, det var varmt, för att inte säga hett, men jag rös.

Jag lyssnade om Rödbrunnen, den källan som det berättas mest om i sägnerna från forntid och medeltid. Den källan som verkar ha gjort starkast avtryck i folktron. Dess magiska krafter som framförallt botade barnlöshet har sitt ursprung i de forntida folksagorna.

Var Rödbrunnen ligger är det lite delade meningar om. På vissa ställen menar man att det är den idag igensatta Amiralskällan som är den forntida Rödbrunnen men på andra ställen står det att den låg där man badar idag.

Jag tänkte att dikena vid badhuset i Medevi nog är torra nu efter de torra och varma somrarna vi har haft men när jag tittade ner i diket så såg jag tydligt att vattnet rann till underifrån genom den ockrafärgade leran…

Förstärker verkligheten

Vårt syfte med GeoStory är inte att du ska uppleva historierna genom GeoStory utan att berätta om platsens unika kulturhistoria när du befinner dig där det hände och på så sätt förstärka upplevelsen av verkligheten. Berättelserna kommer därför upp i sin helhet i appen först när du befinner dig på platsen de handlar om.

Än så länge finns det inlästa berättelser i Norrtälje och i Medevi men vi vill fylla GeoStory med berättelser om hela Sveriges kulturhistoria. Har du berättelser du vill dela med dig av i GeoStory så kontakta oss!

//Emelie

Kontakta oss

 

3 kommentarer på “Magiska källor

Lämna en kommentar