Användarresa

Användarresa

Toppbilden föreställer min farfars morfar Apotekare Axel Sandberg tillsammans med sin hund. Han är fotograferad vid bygget av Motalas första kommunala vattenverk som stod färdigt 1899. Axel Sandberg var på sin tid en aktad och betrodd man och innehade redan innan Motala blev stad (1881) en del kommunala förtroendeuppdrag, bland annat som köpingens brandchef. Att Motala fick sin första kommunala vattenledning var helt Axel Sandbergs förtjänst. Han väckte förslaget i stadsfullmäktige men mötte hårt motstånd. Energisk och envis som han var gav han sig dock inte utan Motala fick till slut sitt vattenverk och han blev varmt hyllad när vattenledningen invigdes. Källa

Historiskt perspektiv

Idag kan det verka konstigt att min farfars morfar som aktad, betrodd och dessutom man, mötte sådant hårt motstånd mot förslaget till stadens första kommunala vattenledning. Det som är självklart för oss idag är inte lika självklart om man ser det ur ett historiskt perspektiv… Nu är vi inne i en omtumlande tid. Det vi tog för givet för ett år sedan vet vi inte när eller ens om vi kommer att kunna uppleva igen? I sådana här tider är vår historia så viktig eftersom att vi kan lära av den. 

Platsens historia

Att berätta platsens historia när användaren passerar eller befinner sig där var det som drev Jens Engelbrecht att börja bygga appen GeoStory för ca fyra år sedan. Sedan ett drygt år har vi utvecklat plattformen GeoStory genom Riksantikvarieämbetets projekt Kulturarvsinkubatorn. Tillsammans med kontributörer av historiska berättelser vill vi fylla GeoStory med varje plats unika historia som användarna kan ta del av när de passerar eller befinner sig där. 

Funktionalitet

Nedan beskriver jag en användarresa. Förutom uppkopplingar mot öppna databaser med miljontals geokodade kulturhistoriska objekt (läs mer…) så har vi hittills i Norrtälje och i Medevi inlästa historiska berättelser att lyssna till med GeoStory. GeoStory utvecklas hela tiden, funktionerna som beskrivs finns utom quiz vid erövringen av en plats. Det är på gång inom kort. Huruvida Medevi Brunn har öppen brunnssäsong med hotell- och restaurangverksamhet i sommar vet jag inte i skrivande stund, så en viss reservation för det. Resan går från Uppsala till Motala med stopp i Medevi, men den kan förläggas var som helst i Sverige.

Familjen

En familj med mamma Lisa, pappa Micke, Emma 12 år och Kalle 10 år sitter i bilen och har precis passerat Askersund på riksväg 50. De är på väg från Uppsala där de bor till Motala på semester. Mamma Lisa hade läst om appen GeoStory i PC för alla och tipsade sonen Kalle 10 år om att samla poäng samtidigt som han upptäcker riktiga historiska objekt utefter vägen. Äntligen ett spel där de kan lära sig något, tänkte Lisa.

Heritage Hunter

Kalle har appen GeoStory uppe och han upptäcker och erövrar olika kulturhistoriska objekt som de åker förbi. Han samlar poäng och har lyckats svara rätt på några av frågorna som dykt upp och är nu väktare över flera objekt. Det var framförallt frågorna om vikingatiden som Kalle kunde då han gillar den. Han minns när familjen för några somrar sedan, när Kalle nyss fyllt sju år, besökte Vikingabyn Storholmen. Han lärde sig massor om hur vikingarna levde och det var då hans specialintresse för historia började.

Grötlunken på Medevi Brunn sent 1940-tal. Bilderna är colorerade av Lasse Eriksson.
Geostories

När de åker förbi Medevi Brunn ser han att det finns andra typer av pins i appen. Han klickar på en sådan pin med fornminneskringlan på och trycker på spelarknappen. En kort inledning om Urban Hjärne spelas upp. Vad spännande, tyckte hela familjen som hörde inledningen på historien genom mobilens högtalare. De bestämde sig genast för att göra en avstickare till Medevi. De var för långt ifrån Högbrunnen och bysten som föreställer Nordens äldsta hälsobrunns grundare för att höra hela historien. När de kommer fram så upplever de en fängslande inspelad berättelse ackompanjerad av tidsenlig 1600-talsmusik. Andra som besökt platsen före dem hade skrivit kommentarer och de la till egna. Det visade sig finnas flera inlästa geostories i närheten. En geostory ger 20 poäng vilket Kalle gillade. 

Upplevelse för hela familjen

Hela familjen blev inspirerad att fortsätta sin upptäcktsfärd med GeoStory. Brunnsområdet var fullt med kulturhistoriska objekt, både från de öppna databaserna och inlästa geostories. Medan Kalle fortsatte att springa omkring och samla poäng och erövra objekt i spelet Heritage Hunter så valde de övriga tre att gå den guidade turen med inlästa geostories för att höra mer om denna fantastistiska plats. De delade med sina vänner på sociala medier var de var och upptäckte för spännande historier med GeoStory.

Företagshistorier

Några av berättelserna de lyssnar till presenterades av Hotell Medevi Brunn. Var ligger det någonstans? Kunde man bo över natt här? De klickade upp företagshistorien som syntes i anslutning till gestoryn och fick då veta att flera av de små husen utefter Stora gången hade inredda hotellrum och det finns även vandrarhem. De såg i appen att här fanns ett värdshus som serverade frukost, lunch och middag varje dag. En företagshistoria de klickade upp handlade om Medevisalvan som har sin butik och produktion av ekologisk hudvård här. Lisa älskar deras produkter som hon beställt över nätet i flera år. Eftersom att det var juli så var brunnssäsongen med brunnsorkestern i full gång. Brunnsorkestern som konserterar i parken vid Schweizeriet och går i täten för Grötlunken hade de ju hört talas om på radion eftersom att pappa Micke brukade lösa Melodikrysset på lördagarna. Det blev en magisk tidsresa i verkligheten och familjen bestämde sig på stående fot för att här ville de stanna i flera dagar. De gick till receptionen för att se om det fanns några rum att boka. 

Kontakta oss

Så här tänker vi att en användarupplevelse med GeoStory skulle kunna se ut. Läs mer om att vara kontributör och kontakta gärna oss vid intresse. Eller är ni företagare och ser att GeoStory skulle kunna tillföra en upplevelse för besökarna till er destination? Vi kan ge en presentation och demonstration av funktioner och hur kopplingarna i och mellan appen och webben ser ut på ett digitalt möte.

Vi vill önska er alla en riktigt god jul och ett hoppfullt 2021.

Hör gärna av er till oss nästa år!

//Emelie

En kommentar på “Användarresa

Lämna en kommentar