Beskrivning

Stora verkstaden uppfördes i slutet av 1760-talet och är den enda återstående byggnaden från Norrtälje gevärsfaktori. Faktoriet, som var en ”fabrik” för tillverkning av gevär och pistoler till svenska armén, anlades i samband med att Norrtälje fick stadsrättigheter 1622. Tillverkningen sköttes av invandrade tyska vapensmeder, och motsättningarna mellan de tyska smederna och den svenska stadsbefolkningen var från början stor. Mellan 1623 och faktoriets nedläggning 1843 levererades tusentals vapen till kronans rustkammare i Stockholm.   Stora verkstaden är ett bra exempel på en industribyggnad från 1700-talet där man samlade flera hantverkare i samma rum för att få bättre kontroll över produktion och kvalitet.  Efter att vapentillverkningen upphört byggdes verkstadsbyggnaden om till bostadslägenheter.   Löjtnant Ludvig Zetterstén ropade in den nedlagda faktoriegendomen på auktion 1854, och lät uppföra den herrgårdsliknande byggnaden i vinkel mot verkstaden. Han lät också anlägga parken sedan han rivit några av faktoriets förfallna byggnader.  År 1919 köptes Stora verkstaden av Roslagens fornminnesförening. Här öppnades Norrtälje museum lagom till stadens 300-årsjubileum 1922. År 1949 kunde Fornminnesföreningen även köpa den Zettersténska villan och parken.   Den rödfärgade timmerbyggnaden i parken är ett gammalt brygghus som flyttats hit från en tomt på andra sidan ån istället för att rivas.  Byggnaderna och parken ägs och förvaltas sedan 1972 av Stiftelsen Roslagsmuseet. Renoveringen av faktoriet återupptogs 2017, sedan byggnaden stått tom i nära tio år. Här planeras nu för ett centrum och en mötesplats för musei- och kulturarvsfrågor.  

Heritage Hunter

Första upptäckare
Gail
Vandrare (340)
7
Nuvarande väktare
S12
Expeditionsledare (8269)
42
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geostory Norrtälje

Gamla Kvarnen Norrtälje

I detta hus var det tidigare ett elverk och innan dess låg här en kvarn som drevs av Mjölnaren Oluff […]

Geocultural data Norrtälje

Hot bulb engine, start and working

Close up recording of the engine. This large diesel-driven hot bulb engine was built and installed at the Pythagoras-Drott mechanical […]

Geocultural data Norrtälje

Norrman, Jan (5)

Norrtälje kyrka i bildens mitt, från sydöst.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Norrtälje museer

Norrtälje museer, som ska vara en resurs för att stötta och främja arbetet med kulturarv i hela kommunen. Organisationen utgörs hittills av ett samarbete mellan Norrtälje kommun och fyra museistiftelser – Stiftelsen Roslagsmuseet, Stiftelsen Motorfabriken Pythagoras, Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse samt Stiftelsen Bertil Carlqvists museum.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar