Pilotprojekt GeoStory i Roslagen

Pilotprojekt GeoStory i Roslagen

Dold historia, folkmusik och sägner var det som inspirerade Jens att bygga appen GeoStory. Han har utvecklat appen vid sidan av sitt ordinarie arbete i ca fyra år. Jag läste för första gången om GeoStory på Facebook för ungefär ett och ett halvt år sedan och kontaktade då Jens direkt. Vi bestämde oss för att samarbeta med den fortsatta utvecklingen av GeoStory och vi ingår i Riksantikvarieämbetets projekt Kulturarvsinkubatorn. Jens rekryterade sin bonusson, webbutvecklaren Christofer för några månader sedan. Vi tre utgör nu kärngruppen i utvecklingen av plattformen GeoStory. Du kan läsa mer om oss som arbetar med appen här.

Upptäck historien omkring dig

Det går att ladda ner GeoStory både för IPhone och för Android. Appen kan lagra inlästa historiska berättelser, geostories, som läses upp när man passerar platsen de handlar om. GeoStory är dessutom redan uppkopplad mot öppna databaser som har en oändlig mängd med geokodat kulturhistoriskt material över hela Sverige. Upptäck den historiska informationen med appen genom att klicka på pinsen på kartan. Man kan samla poäng, kommentera och nya funktioner och geostories tillkommer i appen hela tiden. Vi använder platsens unika kulturhistoria för att visa upp hela utbudet med lokala företag, evenemang och aktörer i GeoStory när användaren är där. Nu ska appen fyllas med historiska berättelser, geostories och annan information.

Bevara för framtiden

Jens kontaktade Michael Blum för att fråga om inte han ville berätta om Roslagens historia i GeoStory. Michael Blum brinner för historia och har samlat på sig en hel del kunskap genom åren. Ända sedan han var barn har historiska fakta och årtal etsat sig fast i minnet på honom. Vi bildade Facebookgruppen “Historier om Roslagen med Michael Blum” tillsammans för att samla alla som är intresserade och som har egna historier om Roslagen att dela med sig av. Vi vill fånga upp alla historier som finns och lägga ihop dessa med Michael Blums historiska kunskaper om Roslagen. Michael läser sedan in berättelserna i appen och på så sätt förs Roslagens historia vidare och bevaras för framtiden genom GeoStory.

Bidra med historier

Vi har precis börjat med Roslagen och det finns oändligt många historier att berätta. Du kan höra av dig om du vill bidra med dina historier i GeoStory så fyller vi successivt appen med historier om hela Sverige! Du kan ladda ner appen och kontakta oss här ifrån vår hemsida.

Vi hörs!

//Emelie

En kommentar på “Pilotprojekt GeoStory i Roslagen

Lämna en kommentar