Geocultural data Norrtälje Norrtälje kommun

Fossil åker (62)

Riksantikvarieambetet
|
Roslagen gruppen

Beskrivning

1) Röjningsrösen inom ett ca 125x20-50 m st område (N-S). Inomett något mindre område har tidigare ett 15-tal registrerats. Nuåterstår högst en 10 och de övriga har troligen förstörts avschaktningar, byggenskap och motionsslingor. De kvarvarande ärdock klara röjningsrösen, 2-7 m diam och 0,2-0,4 m h, beståendeav i regel 0,2-0,5 m st stenar och delvis övermossade. De liggerglest, delvis i anslutning till hällar och block, och marken ärtydligt röjd i gammal tid. 2) Röjningsrösen inom ett ca 300x200m st område (Ö-V). Rösena uppgår sannolikt till 75-100 st. Deär i regel relativt låga och utspridda men också högre och meramarkerade finns dock ej fornlämningsliknande. De är 3-8 m diamoch 0,2-0,6 m h, oftast delvis övermossade och ibland anlagdakring block. Ett område i V delen (i fr anm. vid nr 26!) hartroligen varit odlat, för övrigt är marken enbart röjd,sannolikt i samband med omfattande ängsskötsel. I det odladeområdet är ett par rösen stensträngsliknande.. Nedanståendeuppteckningar om förmodade fornlämningar avser säkerligen dettaområde (delvis j Beskrivningen är inte kvalitetssäkrad. Information kan saknas, vara felaktig eller inaktuell. Se även Inventeringsbok.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Offerkast
Upptäckare (3155)
791
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geostory Norrtälje

Norrtälje Turistbyrå

Välkommen till turistbyrån i Norrtälje! Vi hjälper dig med allt du behöver veta för att få en fin vistelse i […]

Geostory Norrtälje

Augusta Andersson – Baderska

Jag heter Augusta Andersson, har varit baderska i 18 år, och har haft en hel del berömda personer som badgäster. […]

Geostory Norrtälje

DC3:an

Flygplanet byggdes av Douglas Corporation i Long Beach år 1943 och tjänstgjorde i Europa under återstoden av andra världskriget som trupptransportflygplan. Efter kriget köptes […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar