Geostory Herräng Norrtälje kommun

Båthus och sjöbodar vid Fiskalillhälla

Kulturcirkeln i Herräng
|
Herräng

Beskrivning

Vi står nu vid båthusen och sjöbodarna vid Fiskalillhälla. Många familjer hade en egen roddbåt när de var ute o fiskade till husbehov. De åkte ut på lördag em och kom hem med fångsten sent på söndagen. Hela familjen deltog. På sommaren metade man och lade ut nät. Gädda, abborre och strömming och en och annan mört blev fångsten, en braxen var också vanligt! På vintern när isen låg stark lade man ut näten med slanor mellan två isvakar. Senare tog man hjälp av Ishästen. Detta är ett redskap som drivs framåt genom att man drar i en lina under isen mellan två borrade hål. Man kunde se den ofta rödmålade Ishästen under isen när den arbetade sig framåt. Vid lagomt avstånd till nästa hål stannade man upp. Nu gjorde man en fyrkantig isvak medelst isborr och en kraftig issåg, tog upp redskapet och satte fast ett nät i den uppdragna linan. Och så matades nätet ut med hjälp av linan vid det första hålet. Väntan var lika engagerande sommar som vinter: hur stor blir fångsten denna gång? Strömmingen saltade man in i stora kar. Kokades till måltiden och åts med potatis och vitsås. Många delikatessfiskar har kommit till genom rökning, torkning och inläggning men innan det fanns kyl och frys var dessa metoder en nödvändighet för förvaring. Det var inte förrän på mitten av 1950-talet som de flesta hade möjlighet att förvara färskvaror i kyl och frys. Gäddsax och Långrev var välkända fiskedon. En del hade ett båthus att lägga in båten i där de även kunde förvara sina fisketillbehör. Andra hade en sjöbod där de förvarade sina fiskeredskap och årorna till ekan.

  • Sjöbodar 60 tal Foto: Ing-Marie Carlsson
  • Sjöbodar 60 tal Foto: Ing-Marie Carlsson
  • Sjöbodar 60 tal Foto: Ing-Marie Carlsson
  • Sjöbodar 60 tal Foto: Ing-Marie Carlsson

Heritage Hunter

Första upptäckare
Karin Svantesson
Vandrare (421)
6
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Herräng

Gruvhål (8)

Gruvhål, ca 10 m diam vattenfyllt. Beskrivningen är inte kvalitetssäkrad. Information kan saknas, vara felaktig eller inaktuell. Se även Inventeringsbok.

Geocultural data Herräng

Gruvhål (15)

1) GruvområdeInlagt av LMV. Inget namn. Beskrivning saknas OBS. Fritexterna är inte kvalitetssäkrade. Information kan saknas eller vara felaktig. Swedish […]

Geostory Herräng

Skyddsuddsgruvan

Test Skyddsuddsgruvan

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Kulturcirkeln i Herräng

Kulturcirkeln i Herräng

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar