Geocultural data Norrtälje Norrtälje kommun

Gravfält (26)

Riksantikvarieambetet
|
Roslagen gruppen

Beskrivning

Gravfält 130x30-50 m (ÖNÖ-VSV) bestående av c:a 20 fornlämningar.Dessa utgöres av 13 högar och c:a 7 runda stensättningar varav 2osäkra. Högarna är 5-12 m diam och 0,5-1,2 m h. 4 har kantkedjadelvis 0,1-0,6 m h, av 0,2-0,9 m l stenar. 8 har -vanligendelvis- kantränna, intill 2,5 m br och 0,3 m dj, ofta motkant motsluttningens övre del (i två fall har samma hög både kantkedjaoch kantränna). 5 högar är till större eller mindre delbortschaktade vid grustäkt. I den Ö delen har färska schaktskadoroch i skärningsytan syns kolrester. Dessutom har minst en SÖhärom helt förstöres. 2 högar är avplanade. De rundastensättningarna är 3-6 m diam och 0,2-0,5 m h. Övertorvade någramed i ytan enstaka 0,1-0,4 m st stenar. Flera har yt ochkantskador. Två stensättningar är osäkra och kan vara vidhöganläggning utsparade partier. Närmast N om gravarna har markenvarit röjd och i Ö delen odlad. Gravfältet är beväxt med björk,gran, ek, tall och lövsly. I den S kanten ligger ett mindretimmeravlägg. TA: Norrtäljeinv. nr 20 Beskrivningen är inte kvalitetssäkrad. Information kan saknas, vara felaktig eller inaktuell. Se även Inventeringsbok.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Okänd
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Norrtälje

Kasern (9)

? ?

Geocultural data Norrtälje

Fossil åker (21)

Område med röjningsrösen 80×70 m (NNÖ-SSV) enligt markering på ortofotokartan.

Geocultural data Norrtälje

Kasernetablissemang

Utvecklingen av moderna luftkrigsmetoder under 1900-talet innebar en förändring av regementen. De tidigare monumentala och symmetriska etablissementen ersattes av en […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar