Geocultural data Uppsala Uppsala kommun

Boplatsområde (20)

Riksantikvarieambetet

Beskrivning

Boplats, 105x30-70 m st (NNÖ-SSV), delundersökt. Inom området är 3 husgrundsterrasser varav en med oklar utsträckning, samt boplatslämningar bestående av härdar, stolphål, grophus, stenpackningar, kulturlager och nedgrävningar. I S är en terrass, totalt 60x35m st (N-S) och 0,5-7 m h, platåartad. Det övre plana partiet är 50x15-20 m st (N-S). I den NV slänten är en 5-7 m st schaktgrop. På det övre plana partiet strax NNÖ om mitten är grunden efter en vattencistern. Den platåartade terrassen är uppbyggd av ditförda lermassor och antas ha utgjort underlag för en hallbyggnad hörande till en forntida Kungsgård. Nedanför och 10-15 m N om den är ytterligare en terrass, totalt ca 70x20 m (VNV-ÖSÖ). På denna syns resterna efter grunden till ett boningshus samt ÖNÖ om denna en uthusgrund. Mellan de båda terrasserna är ytterligare en sentida uthusgrund. Alla tre husen rivna efter 1952. Vid arkeologisk undersökning år 2009 framkom, ca 10 m S om den platåartade terrassen i S, spår efter ytterligare en terrass med oklar utsträckning (jmf. tillägg RAÄ dnr 321-4033-2010). På T Arvidssons karta från år 1709 låg intill terrassen två gårdar. Den N i anslutning till och SV om den N terrassen, den S gården intill och V om den S platåartade terrassen.

Heritage Hunter

Första upptäckare
UlfE
Vandrare (1060)
257
Nuvarande väktare
UlfE
Vandrare (1060)
130
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Uppsala

Stensättning (108)

Stensättning, undersökt och borttagen. Beskrivningen är inte kvalitetssäkrad. Information kan saknas, vara felaktig eller inaktuell. Se även Inventeringsbok.

Geocultural data Uppsala

Tjänstebostad

GUSTAVIANUM – Byggnaden uppfördes under 1300- och 1400-talen som ärkebiskopsgård, men blev föremål för genomgripande förändringar 1622-26 efter ritningar av […]

Geocultural data Uppsala

Ben av ben bränt (13)

Objekt/föremål Odaterad

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar