Landsbygd – framtidsbygd

Landsbygd – framtidsbygd

Vi brinner för att synliggöra hela Sveriges kulturarv. Tack vare våra uppkopplingar mot öppna databaser med geokodat kulturhistoriskt material, som exempelvis Riksantikvarieämbetets K-samsök, så finns redan nu information om miljontals kulturhistoriska objekt att lära sig om med GeoStory. Du kan endast upptäcka och erövra dessa objekt när du befinner dig på platsen de olika objekten är knutna och därmed geokodade till. När någon upptäcker objekten med appen så kommer de in som pins på vår Heritage Hunter karta. De pins som har en liten blå sköld på sig har en väktare. Vill du bli väktare av ett objekt så måste du bege dig till platsen och erövra objektet. På Heritage Hunter kartan kan du även se var i vårt avlånga land det finns användare ute och upptäcker med appen GeoStory just NU. Låt oss tillsammans sätta hela vårt kulturarv på kartan!

Framtiden vilar på historien

På grund av eller kanske tack vare pandemin hela världen befinner sig i nu, så tvingas vi ställa om våra liv drastiskt. Hela samhället måste snabbt hitta nya sätt för verksamheter. Innovativt tänkande och omställningar av organisationer krävs och nya framkomliga vägar måste hittas. Landsbygdens värden för samhällsbygget, värden som egentligen alltid varit essentiella, kommer nu äntligen upp till ytan. Nu både vill och måste vi sprida ut oss, hålla avstånd, träffas utomhus. Vår natur är livsviktig och absolut nödvändig för vår överlevnad. Platsens kultur lär oss om hur människor levt genom tiderna och vår historia är anledningen till att vi är där vi är idag. Förankringen i vår kulturhistoria betyder så mycket i kristider och är en förutsättning för en hållbar samhällsutveckling. Det är just dessa trender och möjligheter vi bygger GeoStorys koncept på.

Barbros berättelse

Herräng är ett brukssamhälle i Norrtälje kommun som härstammar från 1500-talet. Gruvan och tillverkningsindustrin har präglat Herräng. Det är människorna som formar en plats. Därför är människornas berättelser så viktiga för oss som arbetar med GeoStory. Historien skapar perspektiv på livet vi lever idag. Vad behöver vi för att leva? Vad gör oss lyckliga? Vad gör att vi mår bra och kan sprida glädje till andra? Barbro berättar generöst med sin underfundiga humor om hur livet var när hon var barn. Allt de behövde, allt de önskade, det fanns i Herräng där Barbro växte upp.

100 anledningar att bo i Godegård

Jag bor också i en gammal bruksbygd med anor från 1500-talet, Godegård i Motala kommun i Östergötland. Även här utvanns järn och det smiddes spik. Det finns så mycket historia att berätta från min hembygd men denna blogg vill jag tillägna människorna. Alla ni, vi, som formar platsen där vi lever och verkar. 

Skolan är bygdens hjärta

Vår skola har alltid fått toppbetyg i kvalitetsundersökningar och eleverna från Godegård har gott rykte hos högstadieskolorna i kommunen. Även andra ställen välkomnar besök från Godegårdselever eftersom att de är så glada och omtänksamma, hjälper varandra och uppför sig väl helt enkelt. Kommunen beslutade trots minst sagt högljudda protester från oss föräldrar och andra kommunmedborgare att stänga skolan vilket gjordes mitt i läsåret 2017/2018. Men vi gav oss inte och efter politiskt skifte i kommunen så öppnades Godegårds skola igen till höstterminen 2019! Det går snabbt att rasera men det krävs så mycket mer att återuppbygga. Jag vill rikta ett varmt och hjärtligt tack till nuvarande rektor med personal som slitit hårt för att på så kort tid bygga upp Godegårds skola till en lika bra skola som den var när den stängdes.

Skolodlingsprojekt

Innan kommunens nedläggning av Godegårds skola så drev några driftiga föräldrar ett skolodlingsprojekt som finansierades med EU-pengar. I anslutning till skolgården finns en rejäl odlingsyta och tanken med vårt odlingsprojekt var att integrera odling och kunskapen om var vår mat kommer ifrån i undervisningen på ett mer handgripligt och praktiskt sätt. Från jord till bord. Jag dokumenterade och har samlat några bilder från projektet i denna film.

En hyllning till människorna som präglar våra hembygders liv och historia. Landsbygd är mer än någonsin vår framtidsbygd. Värna och utveckla den innan det är för sent.

//Emelie

En kommentar på “Landsbygd – framtidsbygd

Lämna en kommentar