Hur fungerar GeoStory?

Hur fungerar GeoStory?

I tidigare inlägg har jag berättat om våra geostories som är inlästa berättelser med tidsenlig bakgrundsmusik. Den här sommaren har vi jobbat intensivt med utvecklingen av GeoStory. Appen har tagit flera kliv framåt tekniskt för att den ska bli lättare att använda. Med GeoStory kan du upptäcka kulturhistorisk information om platsen där du är eller passerar, var du än befinner dig i Sverige. Faktiskt till viss del även utanför landets gränser. Finns det ännu inga inlästa geostories just där du åker förbi eller befinner dig så kan du ändå ha glädje av att ladda ner GeoStory!

Öppen data

GeoStory är uppkopplad mot flera öppna databaser med geokodad kulturhistorisk information. Vi jobbar kontinuerligt med att fylla appen med inlästa geostories men tills dess så går det att upptäcka historien om platsen där du befinner dig eller passerar genom den öppna historiska datan som appen redan är kopplad emot.

Så går det till

Först laddar du ner appen.

Tips är att öppna appen när du sitter som passagerare i bil på väg någonstans.

Det första du får upp är en kartvy. Pinsen visar var det finns olika objekt och geostories att upptäcka.

Klicka på ”i” uppe till vänster så finns lite förklaringar vad de olika symbolerna betyder.

Alla pins inom den lite mörkare cirkeln går att klicka på för att upptäcka. Radien du kan upptäcka objekten inom är beroende av hur snabbt du färdas. Åker du bil som i fallet på bilderna så är området inom vilket du kan upptäcka objekt större och det blir mindre ju långsammare du åker.

När du klickat på en pin så kan du välja att ”upptäcka” objektet .

Klickar du sedan på ”visa” så kan du både läsa och lyssna på beskrivningen av objektet du har upptäckt. Ibland finns ingen beskrivning förutom rubriken vad det är för något men det kan däremot finnas bilder.

För varje upptäckt objekt och lyssnad geostory så får du poäng. Har du någon intressant information som du vill dela med andra GeoStory-användare så kan du lägga till en kommentar, scrolla längst ner i appen vid upptäckt geostory eller objekt.

Lär dig mer om GeoStory

Vi jobbar hela tiden med att utveckla nya funktioner och är väldigt tacksamma för din feedback vad du tycker fungerar bra eller mindre bra, vad som är tydligt och vad som kan bli tydligare. Tips på geostories och nya funktioner tar vi också gärna emot.

Vill du läsa mer om GeoStory så titta runt här på hemsidan och skicka gärna meddelande till oss med dina synpunkter.

Vi på GeoStory önskar dig mycket nöje på din historiska upptäcktsfärd genom Sverige…

 

56 kommentarer på “Hur fungerar GeoStory?

Lämna en kommentar