Beskrivning

I hjärtat av Höga Kusten, 7 kilometer söder om Örnsköldsvik, ligger den en lilla byn Paddal. Den är vackert belägen i sluttningen mellan berg och hav. Här finns ett 15 tal åretrutboende. Det var bara 3 fast boende på 1940 talet då det blev populärt med sommarstugor, gärna vid havet. Nu är de flesta hus ombyggda och anpassade till fast boende. Namnet Paddal finns omnämnt redan år 1757 som Padals Wiken och det är ovisst om det kommer från en ångermanländsk dialektform för grodyngel, ”padd”, eller är en finsk dialektform för ådal, ”Padha”. Det finns inget svar på detta men berättelserna om alla små och stora paddor på massvandring genom byn under mörka augustikvällar är många. På 1700-talet finns det 2 lärftlador utritade på en karta över Paddal vilket tyder på att det odlades lin här. Kanske kom även detta lin att transporteras med häst och släde via Sörkörarna till Mälardalen Stockholm och säljas för sin höga kvalitets skull.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Alf Johansson
Scout (9)
3
Nuvarande väktare
ILLE
Scout (60)
3
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Paddal

Röse (8)

1) Röse, närmast ovalt, 4×3 m st (NNV-SSÖ) och 0.4-0.5 m h. Avstenar, 0.2-0.6 m st, vanligen 0.2-0.3 m st. […]

Geostory Paddal

Johannas Torp

Johanna föds 1869 och är dotter till nybyggare Nils Olof Edwall. När han avlider på 1890-talet tar Johanna över torpet. […]

Geocultural data Paddal

Röse (7)

1) Röse, närmast ovalt, 4×3 m st (NNV-SSÖ) och 0.4-0.5 m h. Avstenar, 0.2-0.6 m st, vanligen 0.2-0.3 m st. […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Alf V Johansson och Karin Jadelius

Författarna Alf V Johansson och Karin Jadelius har genom sin forskning kring Paddal skapat ett underlag som ger en bild av människorna som bott där.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar