Geocultural data Göteborg Göteborgs Stad

Övrigt (7)

Riksantikvarieambetet

Beskrivning

Yta med något oklar lämningstillhörighet, dock med fornlämningsstatus. Ca 45x20-40 m (NV-SÖ). Tidigare tolkad som glasindustri till följd av en vid arkeologisk utredning år 2015 påträffad tegelkonstruktion med fynd av rikligt med kol, glaskross och glasslagg i och omkring lämningen. Till stöd för tolkningen finns en markering på en karta från år 1809 ungefär på denna plats. Under lämningen fanns ett kulturlager om ca 0,15 m. På ca 1,35 m dj framkom vid utredningen också en äldre markhorisont innehållande bl a stortegel (se vidare äldre beskrivning). Vid arkeologisk förundersökning år 2017 framkom dock, i två av de upptagna grävenheterna inom lämningsytan, fynd och/eller lager i ostörda kontexter som pekar på att detta inte är den exakta platsen för glasindustrin. Dessa enheter var båda förlagda till den NV delen av fornlämningsytan och uppvisade äldre jordlager med inslag av bl a yngre rödgods och kakelugnskakel från perioden 1500-1700-tal. I övriga schakt fanns endast yngre utjämningslager eller omgrävda yngre lager. De påträffade lagerresterna är svårbedömda men kan möjligen knytas till Älvsborgsstaden som grundades under 1540-talet eller till verksamheter kring fästningen Älvsborg eller till kungsgården Kungsladugård som blev flyttad till detta område under 1570-talet. Därtill har storteglet som framkom vid utredningen år 2015 med ICP-analys kunnat bestämmas till samma ursprung som tegel från Älvsborgs slott. Geometrin justerades ner från tidigare ca 70x40 m (NV-SÖ) till ca 45x20-40 m (NV-SÖ) till följd av förundersökningsresultatet. Vidare undersökningar i den NV delen av området kan förhoppningsvis leda fram till en klarare bild och mer säker lämningstyp.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Okänd
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Göteborg

Barnhem och mödrahem

1740 uppfördes spinnhuset vid Stampen. Officiellt skulle spinnhusets arbetskraft vara till nytta för stadens klädfabrikanter. Byggnadens nedervåning inrymde ursprungligen tjänstebostad […]

Geocultural data Göteborg

Kontor (2)

Byggnad Odaterad

Geocultural data Göteborg

Bostadshus (10)

Byggnad Odaterad

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar