Geocultural data Garpenberg Hedemora kommun

Område med fossil åkermark (11)

Riksantikvarieambetet

Beskrivning

Område med fossil åker, ca 170 x 150 m (VNV-ÖSÖ), bestående av fossil åker, röjningsrösen, röjningssten samt 1 stenmur. Fossil åker. Inom ett 120 x 100 m st område (N-S) är fossila åkrar av olika karaktär. Närmast bäcken, i den brantaste sluttningen, är små och ganska diffusa terrasserade åkrar, belägna tvärs emot sluttningen. Terrasserna är 0,3-0,5 m h och innehåller rikligt med odlingssten. Något högre upp är flera långsmala tegar, 20-30 x 7 12 m st, belägna i sluttningens riktning. Även 1-2 av dessa tegar går att finna vid Herrgårdsvägen i Ö. Dessa har svaga hakbildningar i NNÖ och terrasser med odlingssten mot SSV. De långsmala tegarna avskiljs av stenvallar, varav den längsta är att betrakta som en stenmur, 1,1-1,2 m br och 0,5-0,7 m h, i kallmur. Längst i Ö och NÖ i området, ovanför sluttningen, är större, närmast rektangulära åkrar, med smala, grunda diken. Röjningssten ligger här främst i Ö kanten, mot vägen. I området med dr närmast rektangulära åkrarna är 1 stenmur, 1,2 m h. Förutom ovan nämnda åkrar finns ovanför sluttningen, N om de långsmala åkrarna och V om de rektangulära, små oregelbundna ytor, vilka omges av små odlingsrösen. Huvuddelen av området bör karaktäriseras som hag- och ängsmark. I området är ängs- och hagmark som kännetecknas av en annan växtlighet än de omgivande barrskogsdominerade moränmarkerna. Mer löv, gräs och ormbunkar. Det finns även röjningssten på större block i sluttningen, vilket kan indikera små åkrar. I det något sanka och smala området längst ner i bäckravinen, närmast N om den nu uttorkade bäckfåran, verkar odling ha bedrivits i ett smalt stråk (NV-SÖ). Inom området är den ev. husgrunden RAÄ Garpenberg 476 belägen. (RAÄ dnr 321-109-2005). Äldre beskrivning: Bebyggelselämning, uppgift om. I 1539 års jordebok omtalas Torrbo. Av äldre forskare placeras Torrbo geografiskt SÖ omRyllshyttan.1) By/gårdstomt, uppgift om(?). Angiven plats visar stamfastigheten Torrbo, som i dag är belägen NÖ om Ryllshyttan. Inga bebyggelselämningar är kända inomområdet.Ca 150 m S om nr 1 är:2) Område med äldre odlingsstrukturer, bestående av odlingssträngar och rösen. Kan vara Torrbo?!

Heritage Hunter

Första upptäckare
Sidefall
Vandrare (117)
36
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Garpenberg

Bytomt/gårdstomt (44)

Gårdstomt, ca 95×50-75 m (ÖNÖ-VSV), bestående av åtminstone 4 husgrunder, 2 terrasskanter, 1 stenmur samt i övrigt omrörda ytor. Husgrunderna […]

Geocultural data Garpenberg

Färdväg (7)

Färdväg, ca 170 m l (NV-SÖ) och 3 m br, med diken, 0,5 m br och 0,2-0,5 m dj. Vägen […]

Geocultural data Garpenberg

Dammvall (6)

Dammvall, delundersökt, ca 118 m l (huvudriktning NV-SÖ), 3-6 m br och 0,5-2 m h. SÖ långsidan kallmurad av 0,3-1 […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar