Geocultural data Strålsnäs Odefinierad

Industri övrig

Riksantikvarieambetet

Beskrivning

Industrilämning övrig, ca 90 x 20-65 m (N-S), bestående av 2 husgrunder, stenmurar och ett dammsystem. Husgrunderna, belägna i områdets NÖ och V delar, är närmast rektangulära, 12-13 x 10-11 m (NNÖ-SSV) och 0,4-0,8 m resp. intill 1 m h, bestående av i marken nedgrävda grunder, vilka kantas av vallar av jord och sten. Grundernas inre ytor är ställvis förstärkta utefter sidorna med mestadels naturstenar. Denna förstärkning är ställvis kallmurad i den V grunden men till stor del inrasad på den NÖ grunden. Ingångar i SSV resp. i NNÖ. I den NÖ grundens S del är en uppstickande bergknalle. Stenmurarna, belägna i området runt den bergknalle som är centralt belägen i områdets N del, utgörs av ställvis kallmurade stenrader, 5-12 m l (NÖ-SV och VNV-ÖSÖ), 1-2 m br och 0,2-0,6 m h. En del av dessa kan eventuellt utgöra rester av enkla stengrunder. Dammsystemet, beläget i områdets Ö del, utgörs av ett grävt vattensystem vilket mynnar från en vattenkälla invid bergknalle i S. Systemet är ca 90 m l (N-S) och innehåller fem, närmast ovala eller oregelbundna, dammar som knyts samman av ett mindre vattenflöde. Några av dammarna delvis vattenfyllda vid inventeringstillfället.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Tullis
Scout (0)
3
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Strålsnäs

Stensättning (110)

Stensättning, kvadratisk, 8 x 8 m (NNV-SSÖ) och 0,2-0,3 m h. Fyllning av kraftigt övermossade stenar, 0,3-0,8 m st. Kullfallna […]

Geocultural data Strålsnäs

Bro (22)

Brofästen på ömse sidor av å, 20 m l (NNÖ-SSV), 2-4 m br och intill 1,5m h, av kallmurade, tuktade […]

Geocultural data Strålsnäs

Stensättning (299)

1) Stensättning, rund, 7 m diam och 0,4 m h. Delvis starkt övertorvad och övermossad fyllning av 0,2-0,7 m st […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar