Geocultural data Helsingborg Helsingborgs kommun

Hamnanläggning (2)

Riksantikvarieambetet

Beskrivning

Brygglämningar, 4 st. A1: En knuttimrad sänkekista av furu. Två dendrokronologiska prov grovt daterade till efter år 1600 och 1629. Skulle kunna tillhöra bron som uppfördes på initiativ av Kristian IV. A2: Bryggkonstruktion, dendrokronologisk daterad: ett prov med fällningsåren 1587 och 1604. A3: Brygga av ek fälld 1534 ± 5år. Kan vara den skeppsbro som Fredrik I beviljade Helsingborgarna att bygga. A4: kavelbroliknande brygga. Låg under A3, gick inte att datera, men är alltså äldre än A3, som är från 1534 ± 5 år. Framkom i samband med "Bangårdsprojektet", då schaktningsarbeten utfördes för en tågtunnel i det gamla hamnområdet.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Mikael Olsson
Upptäckare (4139)
1494
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Helsingborg

Helsingborg, Sankta Maria kyrka

Kalkmålningar på långhusets norra sida från ca 1550, som bl a visar vapentavlor. Akvarell av Robert Haglund från 1898. Swedish […]

Geocultural data Helsingborg

Ej utrett (9)

? ?

Geocultural data Helsingborg

JACOB HANSENS HUS

? ?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar