Geocultural data Linköping Linköpings kommun

Gravfält (191)

Riksantikvarieambetet

Beskrivning

Gravfält, ca 220x30-130 m (170-370cg), bestående av ca 30 fornlämningar, (varav ca 7 osäkra). Dessa utgöres av 1 röse, 1 kvadratiskt röse, ca 26 runda stensättningar och 2 kvadratiska stensättningar. Röset är 7 m i diam och 0,7 m h, bestående av 0,3-0,8 m ststenar. Rest av kantkedja, 0,4-0,7 m h, av 0,5-1,0 m l stenar, enstaka är kantställda. Det kvadratiska röset är 7x7 m och 0,7 m h, bestående av 0,3-0,8 m st stenar. I anläggningen ingår jordfasta block. Kantkedja, 0,4-0,7 m h av 0,5-1,5 m l stenar. Anläggningen något skadad i SÖ. Rösena är belägna på bergets rygg i S. De runda stensättningarn är 5-10 m diam och 0,1-0,5 m h. Ca 16 är övertorvade, varav 4 med i ytan enstaka stenar och 12 med i ytan talrika stenar, 0,2-1,1 m st (vanligen 0,3-0,8). Ca 8 har fyllning av 0,3-0,8 m st stenar. I de flesta ingår markfasta stenblock, framförallt i de som ligger mot krönet av bergryggen. Ca 4 har mittstenar, varav 1 möjligen rest. 2 har kantkedja (eller rest av kantkedja), 0,2-0,5 m h av 0,5-0,9 m l stenar. Flera av de runda stensättningarna i gravfältets S del har fyllningsmaterialet koncentrerat till mittpartiet. De kvadratiska stensättningarna är 7x7 och10x10 m och 0,2-0,3 m h. Bägge har fyllning av 0,3-0,8 m st stenar, den största är delvis övertorvad. Båda har rest av kantkedja,den största är mycket otydlig, den mindre är 0,5-0,6 m h av 0,8-1,5 m l stenar i S delen. I SÖ delen av gravfältet har här räknats 4 mycket osäkra stensättningar med fyllning, 2 av dessa har avA.Lindahl 1958 tolkats som den SÖ änden av stensträngen som löperi gravfältets SÖ del. De övriga 2 har troligen tolkats som naturlig blockmorän enär de ligger inne bland flyttblocken. Dessa 4 har medtagits p g a stenmaterialets jämnhet, som stensättningar. Den N delen av gravfältet som ligger mot krönet är mycket skadat avgrus- och stentäkt. S delen är troligen skadad genom odling, stensättningarna har här tidigare legat i direkt anslutning till åkermark. Gravfältet är beväxt med blandskog, med mycket lövsly. Beskrivningen är inte kvalitetssäkrad. Information kan saknas, vara felaktig eller inaktuell. Se även Inventeringsbok.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Leif Viman
Scout (0)
9
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Linköping

Field with fossil arable land

Swedish National Heritage Board

Geocultural data Linköping

ÖSTERGÖTLANDS LÄNSMUSEUM

Byggnad Odaterad Fotograf: Jonna Stewénius

Geocultural data Linköping

Hamnanläggning (3)

Stenkista för dykdalb, spontad av gran/furuplankor och fylld med sten, 0,2 m st. I anslutning till stenkistan påträffades ett antal […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar