Geocultural data Lundby Knivsta kommun

Fornborg (2)

Riksantikvarieambetet

Beskrivning

Fornborg, 95x85 m (NÖ-SV), bestående av en inre och en yttre ringvall. I N och V begränsas borgen av branta sluttningar. Den inre vallen är ca 300 m l, 8-15 m br och 1-2 m h, av i allmänhet 0,3-1 m st stenar, enstaka större. Insidan av muren är förstärkt med jord. Ställvis 1 m h kallmurning. I VNV och ÖSÖ är vallen försedd med ingångar, 3-5 m br. Förslaggad och skörbränd sten finns på flera platser, men särskilt i S. Den yttre vallen är ca 140 m l, 7-10 m br och 0,5-1,5 m h, av i allmänhet 0,3-1 m st stenar, enstaka större. Ställvis 1,5 m h kallmurning. I ÖSÖ och NNÖ har vallen ingångar, 3-5 m br. Från SÖ leder en stig in i borgen. Den inre muren är huvudsakligen raserad utåt, medan den yttre är raserad både inåt och utåt. Borgens centrala del utgörs av röjda ytor omgivna av grovblockig morän samt berg i dagen. I anläggningens centrala krönparti finns en ev. stensättning, rund, 7 m i diam och 0,4 m h. Övertorvad med i ytan mycket talrika plockstenar samt enstaka 0,5-1,5 m st stenar. Smågropig i ytan.

Heritage Hunter

Första upptäckare
EvaGertrud
Scout (0)
1
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Lundby

Lundby (2)

? ?

Geocultural data Lundby

Broborg, Fornborg

Fornborg, 95×85 m (NÖ-SV), bestående av en inre ringvall 85×70 m (NÖ-SV) och en yttre vall i S-Ö-NÖ. I N […]

Geocultural data Lundby

Grav- och boplatsområde (10)

Gravfält, närmast V-format, 135×40 m NV och 105×30 m (Ö-V), bestående av 21 fornlämningar. Dessa utgöres av 1 röse, 1 […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar