Geocultural data Garpenberg Hedemora kommun

Bytomt/gårdstomt (44)

Riksantikvarieambetet

Beskrivning

Gårdstomt, ca 95x50-75 m (ÖNÖ-VSV), bestående av åtminstone 4 husgrunder, 2 terrasskanter, 1 stenmur samt i övrigt omrörda ytor. Husgrunderna är mer eller mindre borttagna varvid endast enstaka huggna syllstensrader och hörnor på hus, samt delar av gjutna betongsyllar är synliga. Husen synes ha varit ca 10x8 m (oklar riktning), vissa med vinkel. Den mest välbevarade grunden är en uthusgrund, belägen 10 m V om väg (N-S), 8x5,5 m (NNV-SSÖ), bestående av delvis huggna syllstenar, 0,2-0,4 m h, 0,5-1 m l och 0,3-0,4 m br. NNV delen är svår att se då det ligger mycket ris över denna. Terrasskanterna, belägna inom NV delen av området, är ca 8-20 m l och 0,4-0,5 m h, bestående av 0,1-0,8 m st stenar (varav de flesta är 0,3 m). Stenmuren, vilken avgränsar området i VSV, är ca 25 m l (NNV-SSÖ), 0,5-1,4 m br och 0,2-0,4 m h, bestående av 0,2-0,5 m st stenar. Muren är i sin NNV del vällagd den första biten och får efter ett uppehåll om 5 m mer karaktären av röjningsröse varpå den i sin SSÖ del återigen är tämligen vällagd. I S del av området är rester av en gungställning av metall, med plats för två gungor, fastvuxen i en grov lönn. Inom området är skräp av tegelpannor, tegelstenar, fönsterglas, bilmotor, div metallskrot, plåttunna, hink mm. Kulturväxter som återfinns är snöbär, lupin och ett fruktträd. Området kallas för Tappbacken.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Sidefall
Vandrare (117)
36
Nuvarande väktare
Sidefall
Vandrare (117)
7
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Garpenberg

Dammvall (5)

Dammvall, ca 300 m l (Ö-V), intill 10 m br och intill 3 m h. Utlopp i V delen, med […]

Geocultural data Garpenberg

Bytomt/gårdstomt (42)

1) Gårdstomt, ungefärlig inprickning enligt ”Avmätning å Gruvskogen” 1776. Bebyggd.Har namnet Anders Mickels.2) Bebyggelselämningar, inom ett ca 110×60 m st […]

Geocultural data Garpenberg

Dammvall (6)

Dammvall, delundersökt, ca 118 m l (huvudriktning NV-SÖ), 3-6 m br och 0,5-2 m h. SÖ långsidan kallmurad av 0,3-1 […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar