Geocultural data Norrtälje Norrtälje kommun

Gravfält (110)

Riksantikvarieambetet
|
Roslagen gruppen

Beskrivning

Gravfält, undersökt och borttaget, ca 265x20-110 m (ÖNÖ-VSV), med inslag av agrara lämningar Vid arkeologisk förundersökning 2007 och påföljande arkeologisk undersökning 2007-2008 framkom stensättningar daterade till yngre bronsålder-äldre järnålder. Inom området finns även röjningsrösen, röjda ytor och hägnadssystem. Fynd av bl a keramik, slipstenar, kvarts, brända och obrända ben tillvaratogs. Utbredningen av gravfältet justerades i FMIS. I den tidigare registrerade Ö delen konstaterades inga fynd av lämningar. De stensättningsliknande lämningarna visade sig vara naturbildningar. (RAÄ dnr 3.4.2-1302-2011) Äldre beskrivning: Röjningsrösen inom ett ca 350x50-100 m st område (ÖNÖ-VSV). Rösena är av samma art som under nr 5 men ligger lika tätt endast i V-ligaste delen, i mellanpartiet mycket glest och något tätare i Ö. Minst 25-30 st torde finnas. Marken är röjd i gammal tid men inslag av oröjd, blockig morän och berg förekommande. I V delen (x på kartan) har tidigare registrerats en stensträng, men denna utgöres av ett par långa smala röjningsrösen.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Offerkast
Upptäckare (3155)
791
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geostory Norrtälje

Lv3 Nordrona

Mellan åren 1952 och 2000 var Nordrona militärt område. Luftvärnsregementet Lv3 flyttades hit 1952 till nybyggda kaserner från Gärdet i Stockholm. Området var […]

Geocultural data Norrtälje

Kasern (6)

? ?

Geocultural data Norrtälje

Vaktbyggnad / vaktkur

? ?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar