Beskrivning

I slutet av 1800-talet började ingenjörerna H A Bertheau och Ernst Hernberg arbeta fram idé och konstruktion till s/s Norrtelje. År 1900 lämnade hon William Lindbergs Verkstads- och Varfs AB, Södra Varfet i Stockholm och ansågs då av många vara höjdpunkten av vad som kunde uppnås inom ångbåtskonstruktion. Hon fick efter sjösättningen snabbt det välförtjänta namnet 'Skärgårdsflottans drottning' eftersom hon både gick bra i sjön och var vacker att se på. Första gången s/s Norrtelje lade till vid sin hemmahamn Norrtälje var den 12 juni år 1900. Hon sattes först in på traden Stockholm-Furusund-Norrtälje. Sommaren 1950 gick fartyget för sista gången i trafik mellan Stockholm och norra skärgården. Hon övergick efter det till andra rutter, bland annat som Ålandsbåt med dagliga turer mellan Norrtälje och Mariehamn. År 1962 gjorde s/s Norrtelje sin sista färd i passagerartrafik. Mot slutet av 1960-talet räddades fartyget från skrotning. Idag ligger hon i hamn och är ett museum som påminner om hur viktiga de ångdrivna skärgårdsbåtarna var i början av förra seklet. Hon inrymmer även en restaurang som för tillfället är stängd på grund av byggnationerna i hamnen. Fartyget ägs och förvaltas av Stiftelsen s/s Norrtelje.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Tigerhielm
Vandrare (120)
10
Nuvarande väktare
Offerkast
Upptäckare (3155)
51
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Norrtälje

Ben Homo Av Ben Obränt (5)

Information om t.ex.museiföremål.Underkategori till Fysiskt ting 1900-tal

Geocultural data Norrtälje

Fossil åker (58)

1) Stensträng, 43 m l (V 10cg N-Ö 10cg S) intill 3 m br och 0,3 mh, bestående av 0,3-1 […]

Geostory Norrtälje

Stadsläkare Pehr Georg Palmgren

Palmgren föddes i Mariestad 1809 och kom 1838 till Norrtälje som stadsläkare. Fem år senare blev han lasarettsläkare och 1860 […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Norrtälje museer

Norrtälje museer, som ska vara en resurs för att stötta och främja arbetet med kulturarv i hela kommunen. Organisationen utgörs hittills av ett samarbete mellan Norrtälje kommun och fyra museistiftelser – Stiftelsen Roslagsmuseet, Stiftelsen Motorfabriken Pythagoras, Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse samt Stiftelsen Bertil Carlqvists museum.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar