Beskrivning

I mitten av 1800 talet kommer de första bosättarna till byn. Marken ägs av bönder i Sund och bosättarna får arrendera marken och betala med dagsverken på bondens mark. Det är tuffa villkor på den tiden då det varken finns vägar eller el. Man kan förstå att skolgången blir lidande för barnen i byn när vintern kommer med snö och kyla. I husförhörsprotokoll kan man utläsa att barndödligheten är hög. Många livsöden har utspelats i fastigheterna och med stöd av kontrakt, husförhör och berättelser kan man göra sig en liten bild av livsvillkoren på den tiden. De första som bygger och flyttade in i Paddal är Olof och Anna-Britta. Olof Persson föds 1827 och Anna-Britta 1824. Olof är bondson och arbetar som dräng hos bonden i Sund. Deras första barn, Elisabet, föds utanför äktenskapet, men de kan gifta sig 1848 när Olof fyllt 21 år. Två år senare köper de torpet av hemmansägare Erik Sundström och hans hustru Margareta Andersdotter på 50 års besittningstid. Det betyder att man egentligen betalar för ett arrende eftersom markägaren får tillbaka markområdet. Huset som de har rätt att bygga får de däremot behålla. När kontraktet skrivs är Olof 23 och Anna- Britta 26 år. De betalar 600 riksdaler plus 20 mans dagsverken på bondens ägor. 10 riksdaler kontant och 290 på tillträdedagen. Resterande 300 betalas av årligen med 4 och en halv % ränta. Man kan tänka sig att det är tufft för den unga familjen. När de flyttar till Paddal är dottern Elisabet 4 år och sonen Olof 1 år gammal. Christina föds samma år. Under tiden familjen bor i Paddal avlider sonen Olof, endast 3 år gammal. Familjen bor i Paddal i 10 år och när femte barnet, Maria, föds år 1861, är torpet sålt. Den som tar över torpet, 1860, är repslagaren Olof Moberg från Gene. Han är 33 år när han erbjuds att friköpa torpet av bonden på evärdlig tid. Priser är 600 riksdaler med 5 % ränta. Olof bor inte länge i torpet. Han flyttar snart till Chicago, förmodligen på grund av att Norrland drabbas av allvarlig missväxt med svår hungersnöd i slutet av 1860-talet. Han är en av över 100 000 svenskar som korsar atlanten för att komma till USA den här tiden. Vid sekelskiftet 1800/1900 talet flyttades ett timmerhus från Sund till Paddal på samma fastighet som den första nybyggaren Olof och Anna Britta satte upp sin stuga. Detta timmerhus är fortfarande i bruk men med ett nytt yttre. Sedan Olof och Anna-Britta byggde den första stugan har det hunnit bo 10 familjer i fastigheten.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Alf Johansson
Scout (9)
3
Nuvarande väktare
ILLE
Scout (60)
3
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geostory Paddal

Johannas Torp

Johanna föds 1869 och är dotter till nybyggare Nils Olof Edwall. När han avlider på 1890-talet tar Johanna över torpet. […]

Geocultural data Paddal

Röse (7)

1) Röse, närmast ovalt, 4×3 m st (NNV-SSÖ) och 0.4-0.5 m h. Avstenar, 0.2-0.6 m st, vanligen 0.2-0.3 m st. […]

Geocultural data Paddal

Röse (8)

1) Röse, närmast ovalt, 4×3 m st (NNV-SSÖ) och 0.4-0.5 m h. Avstenar, 0.2-0.6 m st, vanligen 0.2-0.3 m st. […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Alf V Johansson och Karin Jadelius

Författarna Alf V Johansson och Karin Jadelius har genom sin forskning kring Paddal skapat ett underlag som ger en bild av människorna som bott där.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar