Beskrivning

Tack vare mjölnaren Lars Richard Leander Wallén blev Norrtälje en av de städer som fick elektricitet tidigt.  ”Strax efter middagen tändes under salut af nio skott den elektriska belysningen. Något tillkännagifvande därom hade på förhand icke gjorts allmänheten, vilket ingalunda hindrade att gator och torg voro fyllda af talrika menniskoskaror, som allmänt uttalade sin belåtenhet. Det måste också erkännas att belysningen fungerade utmärkt med ett starkt och konstant sken.”  Ur Norrtelje Tidning den 6/10 1899  Wallén arrenderade Norrtälje kvarnar och kom på den lysande idén att kraften som drev kvarnarna också kunde användas för elektricitet. År 1898 erbjöd han sig att sätta upp elektrisk belysning i staden. Förslaet avslogs av stadsfullmäktige i avvaktan på kampen mellan elektrisk belysning och belysning med acetyléngas. Man visste då inte vilket som var det bästa framtida belysningssättet.  Ett år senare återkom mjölnaren med förslag om att uppföra ett elektricitetsverk vid ångkvarnen. Nu tillstyrktes hans förslag och han fick koncession att driva elektricitetsverket i Norrtälje under tio år.  Elektrifieringen var en stor händelse i Norrtälje som gav gatljus och påverkade privatbostäder, affärer och företag. År 1903 kom Wallén med erbjudandet att uppföra ett nytt elverk med större kapacitet–om koncessionstiden förlängdes till den 1 januari 1920. Mjölnarens förslag bifölls även den här gången.  År 1910 beslutade kommunen att köpa den nedre kvarnen, vattenfallet och dammen.

Heritage Hunter

Första upptäckare
Jensa2
Vandrare (206)
6
Nuvarande väktare
S12
Expeditionsledare (8266)
42
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geostory Norrtälje

Gamla brandstationen

År 1900 stod brandstationen på Lilla Brogatan 4 färdig att tas i bruk. En större brand år 1879 hade på […]

Geocultural data Norrtälje

Depåfynd

Fyndplats för 51 plåtmynt, 20 på 4 delar och 31 på 2 delarpräglade åren 1717-1737 och påträffade 1868. 14 st […]

Geostory Norrtälje

Norrtälje Station

1884 byggdes järnvägssträckan från Uppsala via Länna vidare till Norrtälje. De styrande var inte så pigga på järnvägen då de […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Norrtälje museer

Norrtälje museer, som ska vara en resurs för att stötta och främja arbetet med kulturarv i hela kommunen. Organisationen utgörs hittills av ett samarbete mellan Norrtälje kommun och fyra museistiftelser – Stiftelsen Roslagsmuseet, Stiftelsen Motorfabriken Pythagoras, Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse samt Stiftelsen Bertil Carlqvists museum.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar