Min plats på jorden

Min plats på jorden

Det kan vara svårt att välja en enda favoritplats på jorden. Jag har bott på flera ställen i Sverige och varje plats har en speciell betydelse för mig. Vi är olika som personer. Vissa av oss är starkt knutna till en enda plats medan andra inte kan leva utan att få resa och upptäcka världen. Ibland tvingas vi flytta från vår kära hembygd, kanske till och med fly vårt hemland.

Medevi

En plats som alltid funnits i mitt liv är Medevi. Medevi ligger vid norra Vättern i Motala kommun i Östergötland. Där har jag tillbringat alla mina somrar och 2000 flyttade jag hit permanent. Nu bor jag i och för sig en och en halv mil (närmaste vägen) nordost om Medevi i skogen, sex kilometer söder om Godegård. Men mitt hjärta kommer alltid att klappa lite extra för Medevi med sin spännande historia. Här har jag tillbringat min barndoms lyckligaste somrar bland släkt och vänner.

Sommarjobb

Mitt allra första sommarjobb var i Medevi som vattenflicka. Jag serverade brunnsgästerna vatten från den hälsobringande källan. Tre gånger om dagen satte jag på mig östgötadräkten och öppnade Högbrunnen för brunnsgästerna som kunde släcka törsten med det friska hälsobringande vattnet från källan. I vattenflickans arbetsuppgifter ingick även att sortera brunnsgästernas post. På den tiden (i början av 1980-talet) bedrevs nämligen fortfarande kurortsverksamhet med hälsosamma bad i badhuset, läkarvård och sjukgymnastik på Medevi Brunn. Patienter kunde remitteras genom Landstinget i Östergötland att få tillbringa en vecka eller två som brunnsgäst i Medevi.

Historien lever

Medevi har som sagt en spännande och innehållsrik historia. Det som gör Medevi så speciellt för mig är att historien fortfarande lever här. Det är som om platsen Medevi i sig är en tidsresa som man gör bara genom att vara här. Husen och verksamheten har inte förändrats nämnvärt även om mycket av det som var inte längre är och många av husen förfaller. I skrivande stund så är framtiden för Medevi minst sagt oviss…

Geostories

Jag har skrivit nio berättelser, geostories, om en del av Medevis historia som går att uppleva genom vår app om ni besöker Medevi. Det är Stina Engelbrecht som har läst in berättelserna. De går alltså endast att lyssna till geostories i sin helhet i appen när man befinner sig på platsen de handlar om. Berättelserna har tidsenlig bakgrundsmusik. På två av de nio historierna kan ni höra Medevi Brunnsorkester spela i bakgrunden.

Betatestare

I sommar har vi arbetat intensivt med appen så att den nu fungerar stabilt för användarna men vi utvecklar hela tiden. Appen finns att ladda ner både för iPhone och för Android. Om du vill vara betatestare och din mobil är en Android, så kan du välja att bli det i samband med att du laddar ner GeoStory. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter på hur vi kan förbättra GeoStory och andra tips och råd är också välkomna.

Berätta historien om din plats

Om du jobbar med destinationsutveckling i din kommun, på ett museum eller är aktiv i din hembygdsförening och vill att historien om din plats berättas i GeoStory så är du välkommen att kontakta oss så ger vi dig prisförslag:

Vi kommer även inom kort att introducera möjlighet att bidra till specifika geostories genom crowdfunding.

Allt gott!

//Emelie

5 kommentarer på “Min plats på jorden

Lämna en kommentar